مهارکنندههای¬ پمپ پروتون (Proton pomp inhibitors,PPIs) در همه رژیم¬های درمانی هلیکوباکترپیلوری (Helicobacter pylori,H. pylori) مورد استفاده قرار می¬گیرند. PPIs علاوه بر تعدیل اسید معده دارای اثرات ضد میکروبی بر علیه H.pylori می باشند. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر PPIs بر رشد و حیات H.pylori با استفاده از محیط زرده تخم¬مرغ حاوی تترازولیوم بود.
در این مطالعه قابلیت کشت¬پذیری و زنده¬ماندن 20 ایزوله H.pylori در حضور PPIs (MICs: Omeprazole 32µg/mL, Lansoprazole 8µg/mL, Pantoprazole 128µg/mL) بررسی شد. حساسیت باکتری¬ها نسبت به PPIs با سه روش دیسک دیفیوژن، آگار دایلوشن و تلقیح برروی محیط زرده تخم¬مرغ حاوی تترازولیوم (40mg/mL) و PPIs بررسی شد. از آنتی¬بیوتیک کلاریترومایسین (MIC:2 µg/Ml) به¬عنوان داروی کنترل استفاده شد.
به روش دیسک دیفیوژن قطر هاله¬های عدم ¬رشد هر (100%) 20 ایزوله در حضور PPIs 20 تا 60 میلی¬متر محاسبه¬شد. بر اساس روش آگار دایلوشن نیز رشد همه ایزوله¬ها مهار شد. با این¬وجود، در تمام ایزوله¬ها بر روی محیط¬های زرده تخم¬مرغ حاوی تترازولیوم و PPIs کلنی¬های قرمزرنگ مشاهده شد. در بررسی نتایج کشت باکتری¬ها در حضور کلاریترومایسین مشاهده شد که در هر 3 روش (85%) 17 ایزوله کاملا حساس بودند. آنها دارای قطر هاله عدم رشد 50 تا 70 میلیمتر بوده و بر¬روی محیط حاوی آنتی¬بیوتیک رشد نکردند. بر روی محیط حاوی تترازولیوم و کلاریترومایسین نیز کلنی¬های قرمز رنگ مشاهده نشد.
از دست دادن قابلیت کشت¬پذیری H.pylori در حضور PPIs ( با حداقل غلظت مهارکنندگی) دلیل بر اکشته¬شدن باکتری نمی باشد. در مقایسه نتایج حاصل از کشت H.pylori در حضور PPIs و کلاریترومایسین میتوان نتیجه¬گرفت که مکانیسم اثر PPIs با آنتی بیوتیک¬ها متفاوت است. به¬نظر می رسد که PPIs با تاثیر بر انولوپ از رشد و تقسیم اجزاء ساختار خارجی باکتری جلوگیری می¬کند و باکتری را بطورکامل از¬بین¬ نمی برد.