بیماری مزمن التهابی دستگاه گوارش شامل دو بیماری UC(Ulcerative Colitis) و CD(Crohn’s Disease) می باشد. این بیماری شامل دوره های فعالیت التهابی و دوره های خاموشی همراه با بهبودی است. التهاب مزمن در این بیماران می تواند عوارض مانند زخم ، تنگی و پارگی و همچنین دیسپلازی و کنسر ایجاد کند.
در این مطالعه مقطعی، 140 نفر از بیماران IBD که در سال های 1400تا 1401 در بیمارستان امام خمینی تحت تشخیص و درمان قرار گرفته اند به صورت در دسترس انتخاب شده و اطلاعات بالینی اندوسکوپیک و هیستولوژیک انها در طی این مدت جمع اوری شد. میزان کالپروتکتین مدفوعی در این بیماران به همراه کولونوسکوپی های پی در پی انجام شده بررسی شد و بر اساس نوع بیماری ، UC یا CD ، سن ، جنس ، میزان کالپروتکتین با یافته های اندوسکوپیک و هیستولوژیک در آن مرحله از آن بیماری مقایسه شد. معیار خروج از مطالعه ، بیماران با Pouchitis ، IBD-U ، مصرف آسپرین و NSAIDS درطی چهار هفته قبل از انجام اندازه گیری کالپروتکتین مدفوعی ، و اطلاع به سایر بیماری های التهابی و عفونی می باشد . در این زمینه آنالیز آماری به کمک نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام شد و آزمونهای آماری مورد استفاده جهت مقایسه نتایج بر اساس سن و جنسیت و نوع بیماری و ... شامل کای اسکوئر و فیشر و تی مستقل می باشند تا عوامل مرتبط با میزان کالپروتکتین مدفوعی تعیین شد.
نتایج میزان کالپروتکتین مدفوع با سطوح آندوسکوپیک کولیک نشان داده است که با افزایش گرید Mayo آندوسکوپیک کولیت ، سطح کالپروتکتین مدفوع افزایش می یابد . نتایج مطالعه حاضر نشان داده است که با افزایش اسکور Mayo کلینیکال کولیت، میزان عدد کالپروتکتین مدفوع افزایش می یابد.در بیماران کرون نیز با افزایش سطح CDAI کرون، سطح کالپروتکتین مدفوع نیز افزایش می یابد. با بد تر شدن وضعیت هیستولوژیک نیز سطح کالپروتکتین مدفوع نیز افزایش می یابد. ارتباط بین سطح cr با سطح کالپروتکتین مدفوع ارتباط مستقیم و معنی داری را دارد . ارتباط بین سطح ESRبا سطح کالپروتکتین مدفوع ارتباط مستقیم و معنی داری را دارد . ارتباط بین سطح CRPبا سطح کالپروتکتین مدفوع ارتباط مستقیم و معنی داری را دارد . ارتباط بین سطح WBCبا سطح کالپروتکتین مدفوع ارتباط مستقیم و معنی داری را دارد .ارتباط بین سطح PLTبا سطح کالپروتکتین مدفوع ارتباط مستقیم و معنی داری را دارد . ارتباط بین سطح Albبا سطح کالپروتکتین مدفوع ارتباط مستقیم و معنی داری را دارد .
میزان کالپروتکتین به نظر میرسد بتواند جهت تعیین به خاموشی رفتن بیماری و یا تشخیص عود بیماری مطرح باشد ، به عنوان روش غیر توصیه میگردد ، اما با تو.جه به اینکه حجم نمونه پایین میباشد، کات اف جدی برای آن تعیین نشد و نیاز است تا مطالعات اتی با در نظر گرفتن حجم نمونه بزرگتر مد نظر قرار داده شود .