مقدمه: یکی از بیماری های شایع که می تواند منجر به از دست رفتن کبد گردد کبد چرب غیر الکلی است. کبد چرب غیر الکلی به تنهایی شایعترین عامل افزایش آنزیمهای کبدی و نیز شایعترین عامل سیروز کریپتوژنیک می باشد. در این مطالعه به بررسی عوامل موثر در کبد چرب غیر الکلی در بیماران مراجعه¬کننده به بیمارستان¬های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران سال 95-1394 پرداخته شد.
روش: در این مطالعه مورد-شاهدی نمونه¬ها بصورت تصادفی ساده و در دسترس انتخاب شده¬اند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. محیط پژوهش، بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران از جمله بیمارستان امام خمینی و شریعتی بود. در سال 1394و نیمه اول 95 افرادی که پس از انجام سونوگرافی شکم و آزمایشهای لازم به درمانگاه گوارش بیمارستان های فوق الذکر مراجعه می کردند، اطلاعات دموگرافیک و بالینی از آنها اخذ و از طریق مصاحبه در پرسشنامه وارد می شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان میدهد افرادی که سابقه مصرف فست فود، نوشابه، استفاده از روغن های مایع و جامد، مصرف غداهای پرچرب، قلیان و سیگار را داشتند بیشتر در خطر ابتلا به کبد چرب غیر الکلی قرار داشتند و افرادی که هر روز هفته میوه مصرف می کردند و مصرف ویتامین E داشتند کمتر در خطر ابتلا به کبد چرب قرار داشتند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه افرادی که چاقی مرکزی، قند خون بالای 100 و همچنین سابقه فشار خون، سابقه هیپرلیپیدمی، سابقه دیابت، سابقه خانوادگی ابتلا به کبد چرب غیر¬الکلی، چاقی و عدم فعالیت ورزشی داشته اند بیشتر در خطر ابتلا به کبد چرب غیر الکلی قرار داشته اند.